Dezinfekcija je mera sanitarne zaštite kojom se skoro u potpunosti uništavaju jedinke mikroorganizama u određenom prostoru. Namenjena je sprečavanju delovanja izazivača bolesti u objektima gde predstavljaju najveću potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi i životinja, poput bolnica, škola, pogona u prehrambenoj industriji, transportnih sredstava za prevoz osetljivih namirnica i drugih materija.
Metode dezinfekcije mogu biti mehaničke, fizičke, hemijske, biološke i dr. Najbolji efekti se postižu kombinovanjem nekoliko metoda dezinfekcije.
Mehaničke metode dezinfekcije podrazumevaju detaljno suvo i vlažno čišćenje prostora koji se dezinfikuje.
Fizičke metode dezinfekcije podrazumevaju uglavnom dejstvo toplote iz raznih izvora (npr. vrela vodena para) na prostor ili predmet koji se želi dezinfikovati. U posebno osetljivim prostorima, kao što su npr. bolnice laboratorije, pogoni za proizvodnju lekova i medicinskog pribora i sl. koriste se i razne vrste zračenja (ultraljubičasto, gama, plazma i sl.).
Hemijske metode dezinfekcije , koje u svom poslovanju, shodno svom pretežnom polju delovanja (proizvodnju i čuvanje hrane).
Biološke metode dezinfekcije se primenjuju prvenstveno na žive organizme. To su razne vrste antibiotika, vakcina i seruma koji se primenjuju u medicini i veterini.
Preventivna primena mera dezinfekcije predstavlja neophodnost u današnjoj proizvodnji i preduslov je za čistu i zdravu hranu a istovremeno i osigurava sigurne, nekontaminirane uslove kako zaposlenih, tako i krajnjih korisnika.